Miljoe Foto Karklude Viskestykker

Tænker du miljøet ind i dit køkken?

Nu kan du forny dit køkken med en miljørigtig serie fra Haugland. Produkterne er vævet i hør/bomuld og uden brug af giftige farvestoffer. Findes i petrol, orange, koksgrå, rød og hvid

Tænker du miljøet ind i dit køkken?

Hvis vi vil hjælpe miljøet i dagligdagen, er det ikke nok blot at tænke over hvad vi køber af fødevarer og personlige plejemidler, men også hvilke tekstiler vi køber.

Flere steder i verdenshavene, finder man i dag store forekomster af plastaffald. Plasten er langsomt nedbrydelig og ophober sig til kolossale lossepladser. 

Plast nedbrydes til en suppe af mikroplast
I havet vil plast med tiden blive delvist nedbrudt af vand, lys og luft til mindre og mindre partikler. Disse bittesmå partikler holdes svævende i vandet og kaldes mikroplast. Man ved endnu ikke, hvor skadelig mikroplast er for miljøet, men det findes i stort set alle havdyr, man undersøger, og indgår som en del af havets fødekæde, og derved også i menneskets.

Meget tøj er lavet helt eller delvis af kunstfibre, altså plast. Det gælder fx tekstiler lavet af acryl og polyester. Det gælder også de karklude af mikrofiber, som vi bruger til rengøring i køkkenet. Hver gang vi vasker dem, afgives der i vaskemaskinen bittesmå partikler af mikroplast til vaskevandet. Mikroplasten føres med spildevandet til rensningsanlægget, men hovedparten af de små partikler bliver ikke frasorteret. Det gør de ikke, fordi de bakterier, der nedbryder de organiske stoffer i spildevandet, ikke kan nedbryde mikroplasten og de små partikler passerer næsten uhindret igennem.
Kan vi gøre en forskel?